Pre zákazníkov: +421 48 414 58 56
Váš nákupný košík je prázdny!
Keď sa povie jeseň na tanieri, čoraz viac ľudí si predstaví tekvicu hokkaido. Je nízko kalorická, čo poteší tých, ktorí v jesennom období kompenzujú nedostatok pohybu nižším príjmom kalórií. Súčasne sa však nemusíme obávať, že by sme telu nedodali to, čo potrebuje na boj s jesennými chorobami. Pýši sa naozaj pozoruhodným obsahom vitamínov a minerálov – nájdete v nej vitamín A, B, C, E, draslík, zinok, horčík, fosfor a tiež veľa vlákniny, ktorá dnes mnohým v jedálničku chýba. Pomôže vám s trávením, priaznivo pôsobí na zrak, ale aj obličky.
Hokkaido - nie je len druhý najväčší ostrov Japonska
Ide o surovinu, ktorá môže mať tisíc podôb. Zostavíte z nej aj kompletné menu. Jej prirodzene sladká chuť láka použiť ju v dezertoch – od tekvicového chlebíka, bábovky, muffinov až po rýchle nepečené guľky. Výborne v nich ladí so škoricou, vanilkou, zázvorom, ale aj perníkovým korením. Rovnako dobre ale chutí aj na slano. Vzniknú z nej skvelé nátierky, plnka do pirohov či rizoto. No a tekvica pečená na plechu – či už samotná alebo doplnená o inú zeleninu (mrkva, cibuľa, zemiaky, tekvica, cvikla), posypaná bylinkami a jemne potretá maslom je recept, ktorý zvládne naozaj každý. Teraz sa však pozrime na klasiku – krémovú hokkaido polievku.
Tekvica s tenkou šupkou a vynikajúcou dužinou
Základom je samozrejme tekvica. Väčšinu kuchárov a kuchárok poteší, že ju pred úpravou netreba šúpať. Stačí ju dôkladne umyť a nakrájať. Ak si chcete ušetriť čas pri varení, tak na čo najmenšie kúsky. Potom ju jednoducho šupneme do hrnca s vodou. Pre výraznejšiu chuť použijeme namiesto vody zeleninový vývar, nie je to však nevyhnutné, použité koreniny ho s prehľadom zastúpia. A potom sa pozrieme, čo máme v špajzi či chladničke. Tekvicu skvele doplní mrkva, červená šošovica, cibuľa, batáty, obyčajné zemiaky, ale ak nechcete ostať verný tradičným chutiam polievky, dajte šancu napríklad jablkám. Varíme, kým zelenina nezmäkne. Ak chceme chuť polievky ozvláštniť, pracujeme s pečenou tekvicou. Na kúsky nakrájanú tekvicu (prípadne aj inú zeleninu) uložíme na papierom na pečenie vystlaný plech a posypeme. Uvarenú zeleninu zmixujeme ponorným mixérom. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Ak chceme, aby nás polievka zahriala, tento efekt môžeme podporiť pikantnejším korením – zázvorom či kari, ktoré zvýrazní aj krásnu farbu polievky. Rovnako dobre sa však k tekvici hodí muškátový oriešok, čierne korenie a provensálske bylinky či oregano. Ak vám neprekáža mierne navýšenie kalorickej hodnoty, zjemnite polievku smotanou. Čerešničkou na torte môžu byť krutóny, opečený chlebík či bagetka a opražené tekvicové semienka na vrchu. K dokonalosti ju privedie pár kvapiek tekvicového oleja.
Výborná hustá polievka, ktorá si nájde cestu aj do officu, stačí si ju ráno zabaliť do obedárika alebo misky.