Pre zákazníkov: +421 48 414 58 56
Váš nákupný košík je prázdny!
Aj keď patríte k ľuďom, ktorí nad jednorazovým riadom ohŕňajú nosom, musíte uznať, že sú situácie, v ktorých je viac než užitočný. Aj vtedy sa však dá nájsť čo najekologickejší variant. Počuli ste už o riade z cukrovej trstiny?
Cukrová trstina sa spotrebuje do posledného vlákna
Základnou surovinou na výrobu takéhoto riadu sú vlákna cukrovej trstiny, ktoré sú vedľajším produktom výroby cukru. Napriek tomu, že ide takmer o tretinu z pôvodnej cukrovej trstiny, často tento materiál končí bez ďalšieho využitia. Ak sa z nich má vyrobiť riad, ďalej sa spracúvajú nasekaním na drobné kúsky. Vznikne z nich celulózová kaša, ktorá sa lisuje. Vďaka veľkému tlaku, teplote a jej prirodzeným vlastnostiam nie je nutná ďalšia úprava umelými látkami.
Keďže ide o čisto prírodný produkt, môžete ho kompostovať. Materiál sa plne rozloží do 45 – 60 dní a využijete ho tak aj na obohatenie pôdy vo svojej záhradke. Cukrová trstina tiež rýchlo dorastá – nemusíte na jej obnovu čakať desiatky rokov, ako je to v prípade výroby papierových produktov. Udržateľnosť, o ktorú sa snaží čoraz viac výrobcov, je tak oveľa vyššia ako pri bežnom jednorazovom riade.
Riady produktované "high tech" technológiou pre veľké podujatie aj domácu opekačku
Riady z cukrovej trstiny sú ľahké a dostatočne pevné. Majú hladký povrch a môžete ich používať aj v mikrovlnnej rúre. Samozrejmosťou je odolnosť voči mastnému a tekutému obsahu. Do misiek teda pokojne nalejte guláš a na tanierik si naložte práve opečenú klobásku. Ak ste práve vo fáze nejakej jarnej očisty, namiesto gulášu si predstavte zeleninovú polievku a namiesto klobásky grilovanú zeleninku. Nech ste si už naservírovali čokoľvek, na riade z cukrovej trstiny to aj bez problémov nakrájate bez toho, aby ste si do úst vkladali kúsky jedla aj s (nechcenou) pridanou hodnotou.
Ak používate misky z cukrovej trstiny na dovoz jedla, určite vás poteší, že jedlo počas cesty k vám nestratilo nič zo svojej kvality. Riad sa však môže používať na uchovávanie jedla do teploty 40° po dobu 5 minút. Nájdete ho v niekoľkých tvaroch aj veľkostiach – od pohárov, cez taniere či misky, až po obaly na hamburger a menu boxy.