Pre zákazníkov: +421 48 414 58 56
Váš nákupný košík je prázdny!
Jedno čínske príslovie hovorí: „Radšej tri dni bez soli ako jeden deň bez čaju.“ Na svete je toľko druhov a rôznych príchutí čaju, že z ponuky si vyberie hádam každý. A viac než dosť je aj spôsobov jeho prípravy. Vedzte, že ak nezvolíte ten najvhodnejší, môžete nielen pripraviť svoje chuťové poháriky o intenzívnejší zážitok, no stratiť sa môžu aj blahodarné účinky, ktoré by správne pripravená šálka mohla mať na vaše zdravie. Teplota vody, kvalita vody, množstvo vody, dĺžka lúhovania, počet nálevov – ide o hotovú alchýmiu.
Najpohodlnejším riešením sú, samozrejme, čajové vrecúška, na ktorých si tiež prečítate, na ako dlho a do ako teplej vody patria. Niektorí milovníci čajových rituálov ich možno označia za barbarstvo, no aj medzi takýmito čajmi sa dá nájsť kvalita. O ich vzniku sa traduje zaujímavý príbeh. Americký obchodník s čajom Thomas Sullivan hľadal spôsob, ako by mohol ušetriť na vzorkách, ktoré rozposielal svojim potenciálnym klientom. V roku 1908 použil na zabalenie čaju namiesto pomerne drahej kovovej škatuľky malé hodvábne vrecúška. Niektorí zo zákazníkov namiesto presypania čajových lístkov do vhodnej nádoby zaliali rovno celé vrecúška. A boli nadšení. Ak ale chceme byť historicky korektní, musíme dodať, že patent na čajové vrecúška bol v Amerike udelený už pár rokov pred ním, Thomas Sullivan im len urobil veľmi dobrú reklamu. Odvtedy sa trošku experimentovalo s materiálom a tvarom (pyramídové či okrúhle vrecká), aby sa zabezpečilo čo najlepšie vylúhovanie čajových lístkov, no pôvodná myšlienka ostala zachovaná. Výskum navyše potvrdil, že vlastne nejde ani tak o tvar ako o veľkosť vrecúška, a teda priestor, ktorý v ňom lístky čaju majú. Ak vás zaujíma, kto doplnil čajové vrecko visačkou s návodom na prípravu čaju, bol to Thomas Lipton.
Dávate predsa len prednosť sypaným čajom? Aj ich prípravu si môžete zjednodušiť. Ak nie ste fanúšikom rôznych kovových, plastových, silikónových či iných sitiek, sú tu pre vás klasické jednorázové čajové filtre. Nemusíte sa obávať toho, že vám cez ne unikne nejaký malinký kúsok lístka, odpadáva tiež prácna údržba, no musíte sa zmieriť s vyššími nákladmi a faktom, že nejde u práve najekologickejšie riešenie. Ak vám nevadí čistenie a opätovné použitie vrecka, existujú prázdne „čajové vrecúška“, ktoré naplníte podľa vlastného želania, následne vysypete, umyjete a odložíte na ďalšiu príležitosť.