Pre zákazníkov: +421 48 414 58 56
Váš nákupný košík je prázdny!
Biologicky rozložiteľný kuchynský odpad nepatrí do komunálneho odpadu – o tom ste už asi počuli. Informácia o novele zákona o odpadoch, ktorá postupne nadobúda platnosť už aj v posledných mestách, ktoré mali doteraz výnimku (napríklad Bratislava a Košice), sa k vám dostala určite už aj v prípade, že nepatríte k dlhoročným priaznivcom kompostovania či iného spôsobu zhodnocovania zvyškov z kuchyne. Prečo je to vlastne také dôležité? Ak odpad, o ktorom hovoríme, hodíte do bežného komunálneho odpadu, končí v spaľovni alebo na skládke. Ak skončí v spaľovni, podieľa sa na tvorbe napríklad dioxínu, ktorý ma celú škálu škodlivých účinkov – od poškodzovania imunitného, hormonálneho, nervového a kardiovaskulárneho systému až po karcinogénne účinky či poškodenie plodu alebo vývojové poruchy novorodencov. Znie to hrozivo, nie? No ak odpad odvezú na skládku, nie je to veru o nič lepšie. Privážanie stále novej a novej vrstvy odpadu bráni prísunu kyslíka, vďaka ktorému by sa kuchynský odpad rozkladal, a tak vznikajú plyny ako metán. Práve ten sa vo veľkej miere podieľa na otepľovaní planéty, keďže patrí k najškodlivejším skleníkovým plynom. Ohryzok z jablka ako nový zdroj energieTým, že kuchynský odpad vytriedite, odkláňate ho smerom do bioplynovej stanice, v ktorej sa premení na čistejšiu elektrickú energiu a teplo, alebo do niektorej z priemyselných kompostární. Tam môže nerušene prebiehať jeho prirodzený rozklad, o ktorý sa postará vzduch a pôsobenie mikroorganizmov a ktorého výsledkom bude kvalitný kompost, teda vzácne organické hnojivo. Ak by ste výhody kompostu chceli využívať sami, dnes už nie je nič jednoduchšie. Internet je plný nielen návodov na vytvorenie vlastného kompostéra, ale aj ponúk praktických kompostérov, ktoré vlastne urobia celú prácu za vás. Zaujímajte sa o to, čo do nádoby na zber bio odpadu patríAk posúvate bio odpad na ďalšie spracovanie mimo svoju domácnosť, je dobré sa informovať, čo presne môžete do špeciálnych nádob hádzať. Pokyny jednotlivých samospráv sa môžu mierne odlišovať, no základ je rovnaký – tepelne upravené a neupravené zvyšky potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, starý chlieb a pečivo, mäso, ryby, mliečne výrobky, vajcia a výrobky z nich, vaječné škrupinky, potraviny po záručnej dobe, šupky z ovocia a zeleniny, čajové vrecúška, zvyšky kvetov a rastlín, použitá vreckovka, servítky. Určite sa nepokúšajte do kuchynského odpadu vyhodiť uhynuté zvieratá ani iný nebezpečný odpad. Plast, sklo, papier, ale aj zelený odpad zo záhrad (tráva, lístie, konáre) majú svoje vlastné nádoby. Samostatne sa zbiera aj kuchynský olej a tuky. Kukurica v podobe, ktorú by ste nečakaliA ako kuchynský odpad skladovať čo najpraktickejšie? Predsa len, neodváža sa každý deň. Mnohé samosprávy sa o všetko postarajú za vás – poskytnú vám košík či inú menšiu nádobu aj kompostovateľné vrecká. Ak vám však nestačia, môžete si ich jednoducho zabezpečiť aj sami. Ide o vrecká či vrecia určené priamo na zber bio odpadu. Ich obsah nemusíte vysypávať, sú vyrobené z kukuričného škrobu, a teda úplne biologicky rozložiteľné (na rozloženie sa potrebujú 10 až 45 dní). Priedušný materiál minimalizuje nepríjemný zápach a veľkosti zapadnú do bežných bio nádob.