Pre zákazníkov: +421 48 414 58 56
Váš nákupný košík je prázdny!
Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorou pre kresťanov začína predveľkonočný pôst, je obdobím fašiangov a s nimi spojených tradícií. Posledné fašiangové trojdnie, teda nedeľa, pondelok a utorok tento rok pripadá na 19. – 21. februára. Ak sa ale chcete na fašiangy správne pripraviť, začať by ste mali už vo štvrtok.
Prípravy sa začínali už vo štvrtok Takzvaný Tučný štvrtok je totiž dňom, kedy sa chystá všetko, čo sa počas záverečných osláv objaví na stole. A že toho veru nebýva málo. Tanečná nedeľa potom patrí ako inak tanečným zábavám, ktoré pokračujú aj v pondelok. V minulosti si však pondelkové zábavy mohli užívať už len vydaté ženy a ženatí muži. Posledným dňom fašiangov je utorok, kedy všetky oslavy kulminujú. Ich typickou súčasťou sú fašiangové sprievody masiek. Márne by ste však medzi nimi hľadali dnes obľúbených superhrdinov či pirátov. Postavy v maskách prechádzajúce dedinou tradične sprevádza medvediar so svojim medveďom. Ten je symbolom plodnosti a tanec s ním má zabezpečiť dobrú úrodu v novom roku. Medzi ďalšie najčastejšie sa objavujúce masky patrí kominár, cigánka, ženích s nevestou, šašo ale aj rôzne zvieratá – tur, kôň, kobyla, koza, kohút či bocian. Niektoré masky majú pobaviť, iné vystrašiť – hlavne zlých duchov, ktorí by sa mohli po okolí potulovať. V závislosti od oblasti od nich môžete čakať čokoľvek. Niekde vám len slušne zabúchajú na dvere a zatancujú si s vami, inde sa to môže zvrhnúť na oveľa bujarejšiu zábavu. Určite ale nič nepokazíte, ak prichádzajúce masky pohostíte alebo ich podporíte nejakými tými drobnými. Muziku predsa treba z niečoho zaplatiť, veď viete – za málo peňazí... A fašiangy sú poslednou príležitosťou užiť si. Mnohé fašiangové oslavy končia symbolickým pochovaním basy. V pôste sa nielen neje, v pôste sa predsa ani netancuje. Takže, hor sa do tanca. A jedla.
Čo komora dalaAko teda také fašiangové menu vyzerá? Mäso v rôznych podobách, slaninu, jaternice, oškvarky, tlačenku a klobásky dopĺňajú sladké šišky z kysnutého cesta alebo ich alternatíva – fánky. Priveľa tuku a cukru naraz? No stravovacie návyky našich predkov nie vždy patrili tým najzdravším. Ak sa ale predsa len nechcete vzdať svojich novoročných predsavzatí, existuje už množstvo receptov, ktorých výsledkami sú odľahčené verzie týchto tradičných dobrôt. Šišky pripravíte zo špaldovej múky, kvásku či doplnené o tvaroh. A vyprážanie môžete dokonca nahradiť ich prípravou v rúre.
Privolávanie úrodného roka A prečo sa vlastne fašiangy začali oslavovať? Je to jednoduché. Treba sa predsa rozlúčiť so zimou, uctiť si prichádzajúcu jar a poistiť si úrodu a plodnosť na najbližší rok. Písomné zmienky na našom území pochádzajú už z 13.storočia. Aj keď centrom fašiangových osláv dnes bývajú najčastejšie dediny, ktoré sa hrdo hlásia k odkazu našich predkov, niektoré zvyky sa zachovávajú aj v mestách. Skúste nájsť nejakú vo svojom najbližšom okolí – po chutné klobásky, šišky čí fánky určite nebudete musieť chodiť ďaleko.