Pre zákazníkov: +421 48 414 58 56
Váš nákupný košík je prázdny!
Pokiaľ ide o stravovanie, len málo vecí zapôsobí tak skvele, ako formálne prestretý jedálenský stôl – a to najmä, ak je prestretý správne. Ešte dôležitejšie je, že čas strávený prípravou stolovania ukáže vašim hosťom, ako veľmi vám na nich záleží. Svojich hostí očakávate v radosti a slávnostne prestretým stolom im dáte najavo vašu úctu a potešenie zo stretnutia s nimi pri dobrom jedle. Naučiť sa, ktorý príbor kam patrí, kedy treba pridať určité taniere alebo naopak, kedy nie sú vhodné a je potrebné ich odobrať, a tiež koľko pohárov potrebuje každý hosť, môže byť trochu komplikované. To je to, čo zvyčajne odrádza ľudí od toho, aby sa naučili tieto pravidlá.Hoci sa formálne prestieranie stola môže zdať komplikované, v skutočnosti to nie je také ťažké, keď sa vyzbrojíte tými správnymi tipmi. Dokonca aj keď sa nechystáte privítať významnú návštevu alebo sa neblíži mimoriadna príležitosť, ktorá si vyžaduje slávnostné stolovanie, naučiť sa, ako to urobiť, je zručnosť, ktorú by mal vedieť každý hostiteľ a hostiteľka – a navyše vás to tiež naučí ako sa správať ako hosť pri takejto udalosti. Je to jedna z komunikačných zručností, ktorou potvrdíte svoju znalosť v etikete a úcte ľudí vo všeobecnosti. Tento typ prejavu, že vždy vítaný v medziľudských vzťahoch. Je potrebné ho budovať už od detstva, pričom sa logicky poskladané príbory a poháre stanú bežnou súčasťou života. Čo sa človek naučí, pravidelne to opakuje, to nezabudne. Ste pripravení? V ďalšej časti si povieme ako na to.
Pred prvým chodom...
Sadnúť si k slávnostne prestretej tabuli je výsadou. V pokoji si prezrite stolovanie, neľakajte sa ho. Pri používaní príborov, tanierov a pohárov nastupuje neochvejná logika. Ako prvý sa používa príbor na vonkajšej strane a postupne s ďalšími chodmi sa prepracujete smerom k tanieru. Vidličky sú umiestnené vľavo od taniera, nože a lyžice vpravo. Poháre na stopke sú umiestnené nad tanierom a napravo od neho; tanier na chlieb a maslo je umiestnený nad vidličkami naľavo od prestierania.Príbory by mali byť zarovnané so spodným okrajom veľkého taniera, na ktorom môže byť obrúsok, ktorý si každý rozloží na kolená a následne sa tanier odstráni. Pohár na vodu stojí nad jedálenským nožom, biele víno vpravo a červené víno hore uprostred.Pokiaľ sa má pri stole zísť väčšia spoločnosť, je vhodné miesta jednotlivých stolovníkov označiť menovkou. Predíde sa tým chaosu pri usádzaní. Kartička s menou dokáže byť príjemnou spomienkou na večer, ak jej budete venovať náležitú starostlivosť pri výbere materiálu a potlače. Sú hostia, ktorí si tieto drobnosti radi odložia. Nezabudnite na pravidlo - miesto hostiteľa ostáva bez menovky. Je možné, že s týmto nebudete súhlasiť, no neodporúčame dávať obrúsok pod vidličky. S vyťahovaním obrúska môžu nastať neľahká situáciae - vidličky môžu spadnúť, narobí sa hluk, ak je pri stole viacero osôb, naruší sa starostlivo pripravené prestieranie. Pokiaľ je naplánovaný slávnostný prípitok na úvod večere, myslite na svojich hostí a umiestnite pohár na šampanské úplne vpravo, tak aby bolo možné poháre jednoducho zdvihnúť.Prestieranie na polievkuPolievka sa podáva vo vyhrievanom hlbokom tanieri na polievku umiestnenom na plytkom tanieri a konzumuje sa polievkovou lyžicou, ktorá je umiestnená z vonkajšej pravej strany. Keď hostia skončia s polievkou položia svoju lyžicu do pravého horného rohu v tanieri. Tanier, tanier na polievku a lyžica sa odstránia. Tanier na chlieb a maslo a tiež nôž na maslo zostávajú.Keď sa polievka podáva s tanierom - miesto pre odloženie lyžice je v hlbokom tanieri v pravom hornom rohu (podľa ručičkových hodín – medzi 11. a 2. hodinou). Rovnakú polohu pre lyžicu volíme aj keď polievku servírujeme len v tanieri na polievku. Dôvodom je pravidlo, že keď sa príbor dotkne jedla, už nikdy sa nesmie dotknúť obrusu.Všimnite si tiež, že ak sa šalát podáva po hlavnom chode, vidlička na šalát je umiestnená napravo od vidličky na hlavný chod (bližšie k tanieru). Ak sa šalát podáva ako prvý, vidlička na šalát je úplne naľavo a smerom k tanieru pokračujeme vidličkou na ryby a následne vidličkou na hlavný chod.Prestieranie na rybyPokiaľ naše menu obsahuje ryby, volíme tanier strednej veľkosti. Umiestnite krátku, širokú vidličku na ľavú vonkajšiu stranu a nôž na ryby na pravú stranu. Po dokončení tohto alebo akéhokoľvek ďalšieho chodu, by hostia mali položiť svoj príbor diagonálne cez tanier – rukoväte by mali ukazovať (na hodinovom ciferníku) 4:20 a čepeľ noža by mala smerovať dovnútra.Prestieranie na hlavný chodKeď hostia s druhým chodom skončia a stôl je prestretý pre hlavné jedlo, tanier na hlavný chod možno priniesť buď s porciou jedla, alebo prázdny, ak sa má jedlo podávať pri stole. V každom prípade by mal byť tanier predhriaty, pokiaľ sa hlavné jedlo nepodáva studené. Jedzte vidličkou a nožom.Prestieranie na šalátŠalát sa podáva na tanieri strednej veľkosti a konzumuje sa zostávajúcou vidličkou, ktorá má širší hrot ako ostatné vidličky a možno ju použiť aj na krájanie. Po tomto chode sa tanier na chlieb a maslo, nôž na maslo a obidva poháre na víno odstránia spolu so šalátovým tanierom a vidličkou a stôl tak zostane pripravený na dezert.Prestieranie na dezertPrichádza malý dezertný tanier. Použite tortovú vidličku a dezertnú lyžičku, ktoré boli pred začiatkom jedla umiestnené v hornej časti nad tanierom. Hroty vidličky smerujú doprava, dezertná lyžička je otočená naopak. Veríme, že si váš obed či večeru náležite užijete a tento prehľad stolovania vám poodhalil jeho tajomstvá.zdroj: www.marthastewart.com