Pre zákazníkov: +421 48 414 58 56
Váš nákupný košík je prázdny!
Mnohými zatracované, inými milované a používané každý deň aj niekoľkokrát. Z čoho sa vlastne plastové vrecia vyrábajú? Čo stojí za skratkami HDPE a LDPE? Ktoré si vybrať? HDPE označuje polyetylén s vysokom hustotou a LDPE polyetylén s nízkou hustotou. Chcete to jednoduchšie? LDPE = igelit, HDPE = mikrotén (to, čo šuští). Vyrábajú sa z etylénu procesom, ktorý sa nazýva polymerizácia. Rozdiel vo vlastnostiach materiálu je ovplyvnený rôznym tlakom, ktorý naňho pôsobí. Hrúbka vriec sa udáva v mikrónoch. No viac nie vždy znamená lepšie. Vrece vyrobené z HDPE s hrúbkou 18 mikrónov nie je menej trvácne ako LDPE vrece s hrúbkou 40 mikrónov. Vysokohustotný polyetylén je odolnejší vďaka svojej pravidelnejšej štruktúre. Je ale menej pružný. Pokiaľ ide o tepelnú odolnosť, HDPE je na tom v plusových teplotách trošku lepšie. Zvládne +110 °C, zatiaľ čo LDPE iba +85 °C (v mínuse je to remíza, môžete ich vystaviť -50 °C, sú teda vhodné na použitie pri mrazení). Triedenie odpadu si môžete uľahčiť vrecami v rôznych farebných prevedenia a ak vám záleží na tom, aby sa ani z priestoru okolo koša do miestnosti nešíril nepríjemný zápach, vyskúšajte vrecia s vôňou. Oba materiály sa dajú recyklovať, a tak pomôžte prírode aspoň takto. Ak chcete byť k životnému prostrediu šetrnejší, dajte šancu vreckám či vreciam z kompostovateľného materiálu. Takýto eko materiál sa vyrába z kukuričného škrobu. V prírode sa úplne rozloží a vy tak môžete zaspávať s pocitom, že ste našu planétu ušetrili pred nejakým tým kúskom plastu. Je pravda, že nemusia zvládnuť až takú záťaž, na akú ste zvyknutý pri „klasických“ vreciach, no to vyriešite jednoducho vreckom s menším objemom a jeho častejším vynášaním. Najčastejšie sa tieto vrecia používajú na biodpad, ktorý aj tak doma nechcete skladovať týždeň či dva. Hoci – vďaka priedušnosti materiálu sa odpad vo vreci nezaparí a neprodukuje zápach typický pre bioodpad. A áno, takéto vrecko môže skončiť v hnedom kontajneri spolu so šupkami od zemiakov a ohryzkami z jabĺk. Vo vlhkom a teplom prostredí kompostu sa oňho postarajú pôdne baktérie. (Odporúčanie pre domáce skladovanie – v suchu a tme.)