Pre zákazníkov: +421 48 414 58 56
Váš nákupný košík je prázdny!
Spotrebúva vaša domácnosť ešte stále metre alobalu, potravinových fólií či hromadu papierových servítok a plastových vreciek? Najvyšší čas prehodnotiť svoj prístup k baleniu a uchovávaniu potravín a zoznámiť sa s alternatívami, ktoré nezaťažujú životné prostredie, ušetria nejaké to euro a sú aj oku lahodiace.
Zabaliť desiatu a po použití umyť
Voskové obrúsky majú oproti vyššie spomenutým obalovým materiálom hneď niekoľko výhod. Sú nepochybne pevnejšie ako alobal alebo bežná potravinová fólia (nehovoriac o servítkach), naozaj nehrozí, že ich roztrhnete. Môžete ich používať stále dookola (jednoducho ich opláchnete teplou vodou prípadne veľmi jemným saponátom a necháte vysušiť). Rovnako ako alobal sú dobre tvarovateľné. Bez problémov nahradia viečko na akejkoľvek miske. Sú antibakteriálne a majú certifikát, ktorý potvrdzuje ich neškodnosť pri styku s potravinami. Zabalíte do nich takmer čokoľvek, no najčastejšie sa používajú na pečivo, ovocie, zeleninu či desiatu do práce alebo školy. Potraviny, ktoré do obrúska zabalíte, nájdete čerstvé.
Zabavte sa počas upršaných dní
Najjednoduchšie je, samozrejme, hodiť do vyhľadávača slovné spojenie „voskový obrúsok“ a vybrať si z ponuky už overených slovenských značiek. Nájdete menšie, väčšie, jednofarebné, bodkované, s folklórnymi motívmi... no ak chcete byť naozaj originálny, celkom jednoducho si vytvoríte svoje vlastné. Všetko, čo na to potrebujete, zoženiete dokonca v darčekovom balení. Potešiť tak môžete nielen seba, ale aj priateľov, ktorým životné prostredie tiež nie je ľahostajné. Ak sa ale chcete do výroby voskových obrúskov pustiť vo väčšom, určite kúpite aj lacnejší materiál. Potrebujete len zmes jojobového oleja, živice a včelieho vosku, papier na pečenie a akúkoľvek látku zo stopercentnej bavlny. Endlovacími nožnicami si odstrihnite ľubovoľne veľký kus látky (ak máte konkrétnu predstavu, na čo budete obrúsok používať, môžete experimentovať aj s rôznymi tvarmi). Ten potom prestrite na papier na pečenie. Naňho nasypte nastrúhanú zmes na výrobu voskových obrúskov (môžete použiť obyčajné strúhadlo alebo zmes nakrájať na drobné kúsky) a prikryte druhou vrstvou papiera na pečenie. Vosk následne roztopíte pomalým prežehľovaním žehličkou nastavenou na nižšiu teplotu (nezabudnite vypnúť naparovanie). Oddeľte obrúsok od papierov na pečenie a nechajte vosk chvíľu zaschnúť. Tramtarará, obrúsok je na svete!